Els nens i els gossos

Des de la prehistòria fins als nostres dies, els animals domèstics han exercit un paper molt important (rellevant) en la relació amb els nens. Gràcies a aquesta estreta convivència, són models a seguir per a les diferents etapes de desenvolupament dels petits, i els ensenyen valors tant fonamentals, com a coneixements bàsics sobre la vida i la mort, el creixement, el sexe i la reproducció, la salut, el dolor i la malaltia, la higiene i les cures bàsiques sobre alimentació, i un llarg etc.

En els anys 80, el National Institute of Health, va començar a investigar, i va anar en 1987 quan va publicar el seu primer gran treball: “Salut i beneficis dels animals de companyia”. No ha estat fins a fa pocs anys quan s’ha incidit en estudis més profunds que constaten els beneficis sobre els nostres fills en la tinença d’una mascota a casa.

Diferents conclusions del estudis amb gossos i nens

Aquests estudis han acabat demostrant la ínteractuació dels menors amb animals domèstics. Per exemple, els nens petits (2-3 anys) tenen més probabilitats de copejar, empènyer, o agarrar a les seves mascotes (comportaments que podrien ser considerats agressius) que els nens majors. De 3 a 4 anys d’edat, els nens tendeixen a acariciar a les seves mascotes més que dedicar-se a altres conductes, mentre que els nens d’entre 5 i 6 anys d’edat, en general abracen, rebreguen i masajean als seus animals de companyia, la qual cosa suggereix un contacte més sofisticat i “suau”, amb patrons i relacions socials més empàtics. Aquests canvis basats ​​en l’edat i en els citats patrons de comportament de les interaccions amb els animals domèstics van, generalment, paral·lels als canvis que sofreixen els nens en el desenvolupament dels patrons d’interacció amb els éssers humans, inclosos els pares, germans i companys.

L’examen de les actituds dels nens cap a les mascotes revela que molts d’ells desenvolupen una rica gamma d’atributs socials cap a aquests animals. Alguns d’aquests atributs – sobretot l’amor i l’afecte, la companyonia i la intimitat – els utilitzen els nens en les seves relacions amb altres persones , però altres atributs – per exemple, la propietat i l’entreteniment – s’atribueixen únicament als animals domèstics. Considerant els atributs de la companyia i l’afecte i l’afecte, la majoria de nens entrevistats valoren de forma molt elevada aquestes característiques en les seves pròpies mascotes, però no així en les mascotes dels seus amics o veïns. (A manera de comparació, els germans tendeixen a obtenir unes puntuacions altes en companyia, però no en l’amor i l’afecte, mentre que el contrari és el cas de les qualificacions dels avis.) En el seu conjunt, aquests resultats suggereixen que les relacions dels nens amb animals coneguts, especialment els animals domèstics, són únics i diferents pel que fa a les seves relacions amb els altres al seu món social. Per tant, la relació amb les mascotes normalment és complementària a aquestes altres, i no un substitut per a les relacions humanes.

Beneficis de tenir un gos per als nens

En una nova recerca sobre els vincles entre els éssers humans i els animals, els terapeutes han descobert que les mascotes proporcionen inesperats beneficis psicològics per als nens més enllà de l’obvi.

I moltes de les mateixes qualitats que fan que les mascotes siguin beneficioses per als nens, els fan útils en la psicoteràpia infantil, des de la construcció d’una relació amb pacients infantils difícils de tractar, fins a reforçar l’autoestima dels petits traumatizados.