Quina és la situació actual del Brexit?

Després de que el Suprem obligui a sotmetre-ho a votació, sorgeixen alguns obstacles que poden retardar la sortida de Regne Unit d’Europa. Mentrestant, el Govern de Theresa May ha volgut donar un missatge de tranquil·litat als britànics després de la decisió del Tribunal Suprem que obliga a sotmetre el Brexit a una votació parlamentària. La premier insisteix que el calendari previst per al tret de sortida de la UE (finals de març) segueix inalterable, encara que sobre la marxa estan sorgint obstacles que poden forçar un retard.

Passos previstos en un futur proper

    • Llei en Parlament: El Govern britànic ha informat que la llei per invocar l’Article 50 estarà llista “en qüestió de dies”. May té fins a quatre esborranys per tramitar el text per via d’urgència, previsiblement al llarg del mes de febrer, i amb votació prevista en la Cambra dels comuns i les Càmera dels Lores. La premier confia a aconseguir un vot majoritari a favor de l’Article 50. El líder de l’oposició, Jeremy Cobyn, ha anticipat que no detindrà el procés, encara que es reserva el dret a “bloquejar un mal acord del Brexit”.

 

    • Invocació de l’Article 50: Amb el previsible recolzament de la majoria parlamentària, el Govern de Theresa May confia a poder invocar l’Article 50 en l’última setmana de març. Superat el tràmit, el Govern britànic comunicarà al Consell Europeu la seva intenció d’abandonar la UE. S’obre formalment un període màxim de dos anys per a les negociacions, que pugues no obstant això estendre’s per unanimitat.

 

  • Sortida final: Si no hi ha acord final, ni es decideix estendre el període de negociació, el Regne Unit podria sortir automàticament de la UE en un perillós salt al buit i sense saber quin serà la seva relació amb el bloc. En el seu discurs en la Lancaster House, Theresa May va prevenir a Brussel·les sobre els riscos per a les dues parts d’un escenari així. El Parlament britànic votaria a continuació una Llei de Revocació de Poders (Great Repeal Bill) para recupera les competències cedides a la UE. El Regne Unit tindria aquest moment llibertat per signar acords comercials bilaterals amb altres països.